Що можна заготовити на зиму: рецепти заготовок з грибів, капусти, томатів, огірків та інших овочів + відео | Робіть з нами своїми руками

Кожна господиня хоче зробити якомога більше запасів і заготівель на зиму. Влітку і на початку осені у нас велика кількість свіжих овочів, але в зимовий час ми потребуємо у вітамінах все більше, а можливості отримати їх — все менше. Саме тому ми шукаємо способи зберегти врожай на всю зиму.

Консервація — чудовий спосіб не тільки заготовити овочі, але і проявити фантазію. Безліч рецептів дозволяють нам закатати в банки як звичні помідори і огірки, так і різноманітні асорті, лечо, салати, соуси.

Коли ми думаємо про те, що можна заготовити на зиму, то уявляємо собі весь спектр дарів природи. Тому сьогодні ми поділимося з вами кількома чудовими рецептами, які холодною зимою будуть нагадувати вам про жаркому щедре літо і золотої осені.

Зміст

  • 1 Заготовки на зиму з грибів
  • 2 Як заготовити капусту на зиму
  • 3 Помідори: як заготовити на зиму?
  • 4 Як заготовити болгарський перець на зиму: прості поради
  • 5 Як заготовити на зиму огірки
  • 6 Рецепти асорті-заготовок на зиму
  • 7 Відео про заготовках з овочів на зиму

Заготовки на зиму з грибів

Можливо, не всі люблять збирати гриби. Це дуже захоплююче заняття, і описувати задоволення від нього можна нескінченно. Але не кожна людина погодиться у вихідний, раннім осіннім ранком, коли ще темно і холодно, проміняти затишок ліжка на подорож по лісі. Зате є приготовані дбайливими руками гриби обожнює кожен!

Безліч способів заготовляти гриби запас знали ще наші давні предки. Найпоширеніші з них — це сушіння і засолювання. В наш час засолювання практично змінила консервація, а ще з’явилося безліч рецептів заготовки на зиму з грибів таких страв, як асорті, солянка, ікра.

До відома: готуючи гриби до засолюванні, обов’язково розберіть їх за сортами і маринуйте окремо один від одного. Лисички не підлягають засолюванні, але будуть прекрасні в смаженому вигляді або ікрі.

Опеньки, особливо маленькі — чи не найсмачніші з грибів, що підлягають засолюванні. Спробуйте простий рецепт гострих опеньків з часником. Для приготування вам знадобиться:

  • Опеньки — 5 кг;
  • Часник — 70 г;
  • Горошки чорного перцю горошком — ½ ст.л.;
  • Горошини запашного перцю — ½ ст.л.;
  • Гвоздика — 1/3 ст.л;
  • Дубове листя — 5-7 шт;
  • Лавровий лист — 7 шт;
  • Хрону — 5 аркушів;
  • Сіль — 250 р.

Ретельно вимийте опеньки під проточною водою. Відварюйте в підсоленій воді 15 хвилин, при цьому знімайте піну. Після гриби відкиньте на друшляк, щоб вода скла. Візьміть посуд (каструлі, бочку, банку), на дно покладіть листя хрону. Гриби укладайте шарами, пересипаючи сумішшю солі, дрібно нарізаного часнику і спецій. Верхній шар накрийте листям хрону, покладіть вантаж. Через 20 днів ваші опеньки готові.

Дуже популярні рецепти заготівлі на зиму ікри з грибів. Візьміть на озброєння один із них, який називається «Зимовий задоволення». Вам знадобляться такі продукти:

  • Попередньо відварені гриби (можна брати різні сорти) — 1 кг;
  • Олія соняшникова — 5 ст.л.;
  • Гірчиця — 1 ст.л.;
  • Оцет 5% — 4 ст.л.;
  • Чорний перець, сіль — за смаком.

Гриби покладіть в каструлю і залийте маринадом (40 г солі та оцту на 1 л.води). Варіть на середньому вогні не більше 40 хвилин, постійно знімаючи піну. Потім злийте воду і відіжміть гриби, дайте їм обсохнути і пропустіть через м’ясорубку. Заправте сіллю, перцем, оцтом, гірчицею і маслом. Ретельно перемішавши, розкладіть масу по банкам, прокип’ятіть їх великої ємності і закатайте.

Як заготовити капусту на зиму

Вже що можна назвати однозначно російською овочем, так це капусту! Її споконвіку квасили цілими бочками, щоб на всю зиму забезпечити себе вітамінами, яких, як відомо, в капусті більше, ніж у цитрусових. Зараз ми квасимо капусту в банках, і робимо це різними способами.

Важливо пам’ятати: перед тим, як заготовити капусту на зиму, ретельно відберіть пошкоджені листя. Не використовуйте качани з ознаками гнилі, вони можуть зіпсувати страву.

  1. Самий простий, нехитрий, але дуже смачний рецепт — це маринована білокачанна капуста. Візьміть кілька качанів і поріжте на 8 часткою кожен. Укладіть в об’ємну посуд емальований або скляний — в декілька шарів, перекладаючи часником і крупно порізаної буряком. Приготуйте маринад: закип’ятіть 2,5 л води, всипте 3 ст.л. солі, 10 ст.л. цукру, 5 ст.л. оцту 70%. Залийте капусту і залиште настоюватися 2 дні.
  2. Червонокачанна капуста зі сливами не тільки смачна, але і ефектно виглядає. Нашаткуйте дрібно качан з таким розрахунком, щоб капусти вистачило на кілька літрових банок. Бланшируйте капусту в окропі 2 хвилини, потім злийте воду. Тепер візьміть великі сливи, наколіть їх, проваріть в окропі 1 хвилину. Укладіть в банку шарами з розрахунком 5 частин капусти до 1 частини злив, і додайте в кожну ємність по 5 гвоздик, 5 горошин перцю, і корицю на кінчику ножа. Приготуйте маринад: закип’ятіть 1 л води, додайте 200 г цукру, 80 г солі і склянку оцту 9%. Розлийте маринад по банках.
  3. Капуста з овочами теж напевно сподобається вашій родині. Візьміть 5 середніх качанів, поріжте кожен з качаном на кілька частин, проваріть в окропі 5 хвилин. 1 кг солодкого перцю очистіть і так само побланшируйте. 1 кабачок, кілька морквин і помідорів, петрушку і кріп у великих кількостях дрібно поріжте, нарубаєте часник. Капусту покладіть в ємність шарами, пересипаючи овочами і зеленню, і залийте розсолом розсолом (2 ст.л.солі на 1 л води).

Помідори: як заготовити на зиму?

На відміну від зелені і, наприклад, болгарського перцю, помідор можна зберегти на зиму в морозильній камері в свіжому вигляді. Але зате є маса можливостей замаринувати помідори, використовувати їх в салатах або переробити в соуси.

  1. Якщо ви любите гостре, то помідори «Їжачки» вам сподобаються. Для них вам знадобляться щільні зрілі помідори і багато часнику. Наріжте часник тонкими смужками і вставити їх в проколи, зроблені в помідорах (по 3-4 проколи на плід). Укладіть помідори в банки, залити солоним окропом і залиште на 10 хвилин. Воду злийте, зробіть з неї маринад: закип’ятити і додати сіль і цукор з розрахунку 1 і 3 ст.л. на 1 літр. У банки влийте по 1 ст.л оцту 9%, влийте киплячий маринад і закатайте.
  2. Кетчуп давно став невід’ємною частиною будь-якої кухні. Тому ми пропонуємо зробити домашній кетчуп з яблуками. Візьміть 2 кг помідор, поріжте їх на кілька частин. 500 г солодкого перцю і 2 стручки гіркого промийте, очистіть, наріжте. То ж зробіть з 250 гр яблук і 250 гр цибулі. Складіть все у посуд, додайте 1 ст.л. солі, 200 г цукру, 2 лаврових листа і 5 гвоздик. Залийте водою і кип’ятіть 2 години. Готову масу протріть через соковижималку або сито, поставте на вогонь ще на 30 хвилин і додайте 50 г оцту 9%.
  3. Гострі зелені мариновані помідори теж порадують смаком. Тут не потрібно дотримуватися кількості інгредієнтів. Спочатку зробіть начинку: подрібніть очищений гіркий перець і петрушку. Кожен помідор надріжте посередині, як книжку, і всередину покладіть начинку. Після цього помідори укладіть в банку, додаючи трохи цибулі кільцями, шматочки моркви, лавровий лист, зубчик часнику, перець горошком. Двічі залийте солоним окропом, після цього зробіть маринад (на 1 банку 2 ст.л. цукру, 1,5 склянки оцту, 1 ст.л. солі), залийте помідори і закатайте.

Як заготовити болгарський перець на зиму: прості поради

Болгарський перець давно полюбився нашим господиням за свій смак, соковитість і універсальність. Існує багато рецептів його приготування, у тому числі і заготовки на зиму. Деякі з них ми і розповімо вам.

Перець, маринована в томаті для фарширування. Це заготовка-напівфабрикат, взимку такий перець ідеально підходить для фарширування. Вам знадобляться:

  • Солодкі перці (плоди повинні бути стиглими, міцними, не пошкодженими);
  • Помідори;
  • Цукор;
  • Сіль.

Спочатку пропустіть через соковижималку помідори: повинен вийти томатний сік. Доведіть його до кипіння і додайте за смаком цукор і сіль. Очистіть і промийте перці, бланшируйте їх в томаті пару хвилин. Стежте, щоб плоди не переварилися.

Складіть перці в заздалегідь простерилизованную банку і залийте готовим томатом. Загорніть кришку і залиште в перевернутому стані на добу. Після цього банки можна спустити в підвал.

Є більш простий спосіб закрутки перців для фарширування. У ньому не буде потрібно томатний сік, а перці досить як слід вимити, не потрібно вичищати насіння. Просто пробланшируйте плоди в маринаді, укладіть в банку, залийте і закатайте. Правда, чистити ці перці і поливати їх томатом доведеться вже при фаршируванні.

Порада: при такому способі заготівлі проткніть кожен перець голкою в декількох місцях. Це дозволить плоду повністю просочитися розсолом.

Спробуйте приготувати такий популярний угорське блюдо, як лечо. Воно підійде і до відвареної картоплі, і до макаронів, і до рисової каші. Запасіться такими продуктами:

  • Близько 5 кг перцю;
  • Цибуля — 1,5 кг;
  • Томатний сік — 1,5 л;
  • Морква — 0,5 кг;
  • Оцет 9% — 200 г;
  • Олія соняшникова — 250 г;
  • Цукор — 200 г;
  • Сіль — 2 ст.л.

Перці очистіть і наріжте їх смужками по 2 див. Пошинкуйте півкільцями цибулю і натріть на крупній тертці моркву. Всю масу додайте в каструлі, додайте томатний сік, сіль, соняшникова олія, цукор і оцет. Лечо повинна кипіти не менше 30 хвилин. Не забувайте постійно помішувати! Розкладіть по банках, загорніть і поставте догори дном остигати.

Як заготовити на зиму огірки

Соковиті, хрусткі огірочки з банки — без цього не можна уявити нашу зиму! І у кожної господині — свої рецепти з секретами. Ось деякі з них.

Ви пам’ятаєте огірки, які солили ще наші бабусі? Кисленькі, терпкі, в бочці? Їх зараз закривають під капронову кришку, без оцту. Ось що вам знадобиться:

  • Огірки;
  • Зубчики часнику;
  • Перець гіркий;
  • Листя хрону, вишні, чорної смородини;
  • Кріп (стебла з насіннєвими парасольками);
  • Сіль (з розрахунку 100 г на банку 3 л).

Для початку ретельно вимийте і висушіть банки. Укладіть на їх дно підготовлені листя, кріп, часник, перець. Замочіть огірки в холодній воді і залиште на 3 години. Після цього утрамбуйте їх у банки. У кожну банку насипте по 100 г солі, залийте холодною водою, накрийте кришкою і як слід її побалакати.

Залиште банку на кілька днів у теплому місці, поки розсіл не замутнится. Зараз огірки замалосолились, ви вже можете їсти їх, якщо не терпиться. Ще через кілька днів вони стануть по-справжньому діжковими.

До відома: що б ви не консервували, ретельно мийте, споліскуйте і стерилізують банки! На поверхні не повинно залишитися і сліду бруду або миючих засобів.

Якщо ви хочете залишити такі огірки на зиму, то після того, як вони замалосолились, струсніть банки і злийте рідину в каструлю, закип’ятити її, додавши потрібну кількість води (огірки увібрали в себе частину розсолу), влийте в банку з огірками і закатайте.

Рецепти асорті-заготовок на зиму

Заготовки типу овочеве асорті — самий практичний варіант консервації. Адже в цьому випадку ви зможете закатати в одну банку всі овочі — огірки, помідори, кабачки, моркву. Ними можна оформити страви, приготувати з них салат, і просто подати на стіл.

В баночку з асорті можна покласти овочі цілком, а можна порізати шматочками, як вам підкаже фантазія. Ми раді запропонувати вам простий рецепт асорті заготовки на зиму, який не забере багато часу.

Візьміть трилітрові банки і укладіть в них упереміш огірки, цибуля, кабачки, часник, помідори, морква, болгарський перець, листя вишні і смородини, парасольку або гілку кропу. Залийте окропом і залиште на 5 хвилин. Потім злийте воду в каструлю, поставте на середній вогонь і в процесі закипання додайте (з розрахунку на об’єм води 3 літри):

  • Сіль 3 ст.л.,
  • Оцтова есенція 3 ч.л
  • Цукор 3 ст.л.;

Отриманим розсолом залийте овочі в банках, загорніть і поставте в тепле місце догори дном на добу.

Таке овочеве асорті завжди згодиться на вашому столі!

Відео про заготовках з овочів на зиму


Якщо приготування до зими приносять радість, то й зима буде в задоволення, особливо з такими заготовками, які стануть в нагоді в будь-який день.

Ми будемо раді побачити вас, дорогі читачі, ваші улюблені рецепти в коментарях! Напевно ви дізналися щось нове від нас і будете не проти поділитися пропозиціями. Приємного апетиту!