Пиріг з яблуками і тісто для пирога, печемо будинку яблучний пиріг | Робіть з нами своїми руками

Здрастуйте дорогі читачі і передплатники нашого блогу «Легко разом».

Як і обіцяла в минулій статті , де ми разом з вами смажили смачний хмиз, наступний пост, тобто цей, буде присвячений чудовій і смачною темі ПИРІГ З ЯБЛУКАМИ і тому, як зробити тісто для пирога.

Яблучний пиріг — це класика жанру. Навряд чи знайдеться людина, яка ніколи б не пробував пиріг з яблуками і навряд чи знайдеться такий, кому б він не подобався. В кулінарії різних країн існують свої рецепти цієї випічки. Шарлотка і татен, що прийшли до нас із Франції. Штрудель — популярний в Австрії, Угорщині, Німеччині та Чехії і ще багато варіантів.

Але як би вони не називалися, на мою думку, з яким ви, зрозуміло, має право не погодитися, в кінцевому підсумку це, за великим рахунком, пиріг з яблуками. Різниця лише в способі приготування і готовому зовнішньому вигляді.

Смію припустити, що на Русі велика кількість пирогів випікалося під час Яблучного Спаса. Це християнське свято, що відзначається 19 серпня і має насправді язичницькі корені. Свято присвячений новому врожаю яблук. В цей день всі віруючі люди несли фрукти і мед в церкву для освячення. Вважалося навіть, що до Яблучного Спаса яблука їсти не можна. Ось такий вам мікро-екскурс в історію.

У наші дні з яблуками проблем немає. В сучасних супермаркетах їх можна купити цілий рік, причому товар представлений як мінімум в п’яти видах. А у запасливих садівників, зимові сорти зберігаються, мало не до весни наступного року. Так що при бажанні спекти яблучний пиріг проблем не виникне.

Головне, що відрізняє яблучний пиріг РЕЦЕПТ, який дуже простий і під силу навіть самому недосвідченому кулінару.
Зараз, з вашого дозволу, я зроблю тісто для пирога. Воно, як відомо — є основа. Немає тіста — ні пирога. Сам яблучний пиріг буде не чисто яблучний, в начинку ми додамо крім свіжих яблук, яблучне варення і курагу (сушені абрикоси).

За традицією, вся стаття буде супроводжуватися фотографіями кожного етапу приготування і обов’язково відео в кінці статті. Знаєте, щоразу роблячи фотографії і записуючи відео, хвилююся, щоб нічого не пропустити. Щоб вам дорогі читачі все було зрозуміло. І шалено радію, отримуючи справжні коментарі, як наприклад від Вови , на суп харчо: «Так… вийшло не просто смачно, а супер)))…»
Ремарка: пиріг, який ви бачите на всіх фото і відео, приготований з ½ частини всіх необхідних інгредієнтів для тіста. Але сам рецепт наводжу в первозданному вигляді, тобто повний.

ТІСТО ДЛЯ ПИРОГА


Для тесту нам знадобиться:
— яйця — 2 шт.;
— цукор — 2,5 столові ложки;
— сіль — ½ чайної ложки;
— борошно — 3 склянки (може бути трохи менше або більше, скільки візьме тісто);
— олія рослинна — 2 столових ложки;
— вершкове масло розтоплене — 100 грам;
— тепле молоко — 1 склянка (200 мл);
— сухі дріжджі — 3 чайні ложки (без гірки);

Крок 1. У склянку наливаємо трохи водички і висипаємо туди дріжджі, поки ми будемо змішувати інші інгредієнти, дріжджі розчиняться. Я завжди розчиняю їх у воді, навіть якщо за рецептом це не передбачено. По-перше, у воді вони швидше розчиняються ніж, наприклад в молоці. А по-друге, замішувати тісто, в якому дріжджі рівномірно розподілені по всьому об’єму краще, ніж коли вони так і залишилися гранулами.

Крок 2. Злегка підігріваємо молоко, розтоплюємо вершкове масло і з’єднуємо все в мисці, в якій будемо замішувати тісто.

Крок 3. Туди ж розбиваємо яйця і наливаємо олію.

Крок 4. Потім додаємо цукор і сіль.

Крок 5. Все, як слід, перемішуємо вінчиком до утворення піни і виливаємо туди розчинилися дріжджі.

Крок 6. Борошно просіваємо і поступово вводимо в наше тісто. Всю відразу висипати не треба, може виявитися багато, і тісто вийде дуже крутим.

Крок 7. Вимішуємо м’яке тісто. Чисту миску змащуємо рослинним маслом, покласти в неї тісто і накриваємо харчовою плівкою. В такому стані відправляємо на годину, півтора в холодильник. НЕ В МОРОЗИЛКУ!!!

Тим часом, поки тісто для пирога в холодильнику, готуємо начинку. Вище я говорила, що свій пиріг я роблю з начинкою з свіжих яблук, яблучного варення і кураги. Тому попередньо замочену в гарячій воді курагу ріжу нас частини. Так само ріжу свіжі яблука і змішую все з яблучним варенням. Пропорції довільні.

Якщо ви готуєте свій пиріг тільки з яблуками, тоді наріжте їх скибочками і посипте цукром. Яблука, звичайно ж, краще різати перед закладкою. Інакше вони почорніють. Є ще варіант, яблука скропити соком лимона або апельсина, тоді вони не почорніють і спокійно дочекаються своєї черги.

ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ РЕЦЕПТ

Тим часом півтори години пройшло, тісто готове, начинка готова. Приступимо:
Крок 1. Ділимо тісто на 2 частини. Одну більшу, другу меншу. Та, що більше — основа, яка менше буде верхньою частиною. Розкачуємо основу так, щоб вистачило і на борту форми, в якій ми будемо випікати. У мене кругла. У вас може бути прямокутна або будь-яка інша.

Крок 2. Викладаємо начинку на основу, накриваємо другою частиною тіста, яку попередньо теж розкатали. Діаметр «кришечки» назвемо її так, менше основи і приблизно дорівнює діаметру вашої форми.
Краї двох шарів тіста (верхній та нижній частині) з’єднуємо і заплітаємо таку ж косу як на вареники. Але перед цим зріжте зайве тісто по краях, воно стане в нагоді для прикрас. Не забудьте зробити маленьку дірочку або розріз у центрі пирога. Це робиться для того, щоб його не розірвало при випіканні.

Готовий прикрашений яблучний пиріг накриваємо серветкою і залишаємо в теплому місці хвилин на 30, щоб підійшов. Перед випіканням змащуємо яйцем, можна тільки жовтком, і відправляємо в духовку. Час випікання близько 20 хвилин при температурі 180C. Готовність перевіряємо зубочисткою, проткнувши пиріг в області країв, там, де тісто товщі.

Готовий пиріг з яблуками залишаємо у формі трохи охолонути і тільки тоді виймаємо з форми. Сподіваюся, такий яблучний пиріг рецепт, якого я описала, стане відмінним прикрасою вашого столу.

Приємного апетиту!
Дорогі друзі, якщо щось залишилося незрозумілим фото в рецепті, обов’язково подивіться відео, сподіваюся, там ви знайдете відповідь.

Чекаю ваших відгуків та коментарів!
З повагою, Євгенія Пономарьова.