Хліб в хлібопічці, як випікати | Рецепт хліба для хлібопічки з покрокової інструкцією | Робіть з нами своїми руками

Про цей вік технічного прогресу! Ні, не 21 століття. Я кажу про минулому столітті. Скільки чудових відкриттів і приголомшливих винаходів він нам приніс! Скільки нових побутових приладів з’явилося у нас вдома, від ванної кімнати до кухні. Приладів, без яких сучасна жінка не розуміє собі життя. У число таких помічників впевнено увійшла в наше життя електрична хлібопічка.

Не те щоб без неї неможливо обійтися, але в деяких ситуаціях вона дійсно показала себе добрим другом. Наприклад, на дачі або інших віддалених селищах, коли до найближчого магазину годину ходу, а то й більше. А якщо ще й духовки немає або з якоїсь причини вона не працює, хліб в хлібопічці — це порятунок.

На даний момент сучасні хлебопечки досягли верху досконалості. Більшість з них має величезну кількість програм випічки і здатні це робити навіть у відстроченому режимі. Це ще одна перевага-прокидаєшся вранці від аромату свіжого хліба, він вже випікся і манить до столу. Залишається тільки заварити каву і смачно поснідати.

Сперечатися з тим, що хліб всьому голова, думаю марно. Це підтверджує і статистика. Подивившись таблицю нижче ви самі переконаєтеся в цьому. Ви знаєте, що «другим хлібом» називають картоплю, а якщо картоплю запекти в духовці з салом, мммм.., пальчики оближеш. Показники споживання картоплі також присутні в таблиці.

Незважаючи на те, що з початку минулого століття споживання хліба скоротилося майже в половину, він продовжує утримувати лідерство, поступаючись тільки молочним продуктам.

Споживання основних продуктів харчування в Росії (середнє на 1 особу, кг/рік):

Найменування продукту

1917 р.

1997 р.

2010 р.

М’ясо та м’ясопродукти

29

46

63

Молоко та молочні продукти

154

229

247

Яйця шт.

48 (≈2,5 кг)

210 (≈11 кг)

269 (≈ 14 кг)

Риба і рибопродукти

6,7

9,3

15,5

Цукор

8,1

33

39

Картопля

114

130

104

Хліб і хлібні продукти

200

118

119

Але не треба забувати про те, що хліб і хлібобулочні вироби, я вже й не кажу про кондитерських виробах, солодкій випічці, булочками і пиріжках, високо вуглеводні і калорійні продукти. Тому сильно захоплюватися не варто, щоб потім не боротися із зайвими кілограмами. Щоденна норма для дорослої людини — 300-350 гр. хліба. При схильності до повноти краще зменшити її до 100-150 гр.

Існує багато рецептів хліба для хлібопічок. І, відповідно, хліб буває різний: житній, пшеничний, з висівками, крупнозерновой, з додаванням різних круп, пряних трав, горіхів і сухофруктів. Тим не менш, основний борошном при випіканні хліба є пшеничне. Вона ж краще всього підходить для випікання млинців.

Але я сьогодні хочу розглянути один, найпоширеніший рецепт хліба для хлібопічки. Найпростіший і звичний для кожного класичний білий хліб. І випікати ми будемо саме його, з золотистою хрусткою скоринкою. Отже, за справу!

Нам буде потрібно:

300-320 мл. молока (води);

1 чайна ложка солі (без гірки);

1 чайна ложка цукру (без гірки);

2 столових ложки рослинного масла;

1 чайна ложка сухих дріжджів;

280-300 гр. пшеничного борошна.

Крок 1. Необхідну кількість молока або води (можна використовувати молоко і воду 1:1) злегка підігріти. Відлити трохи рідини в склянку, приблизно ¼ склянки, і в це кількість висипати дріжджі, хай розчиняться.

Залишилося молоко виливаємо в хлібопекарську форму. Я використовую круглу. В ній краще промешівается тісто і не залишається забитих борошном кутів, як в квадратній формі.

Крок 2. В молоко насипати чайну ложку солі і таку ж ложку цукру.

Потім 2 столові ложки рослинної олії.

Крок 3. З допомогою мірної склянки відміряємо борошно просіваємо її через дрібне сито. Це необхідно для того, щоб відсіяти грудочки і наситити борошно киснем, зробити її більш повітряної.

Борошно, так само відправляємо в форму для випічки. Але нічого не перемішуємо, а акуратно висипаємо борошно поверх молока. У борошні робимо поглиблення і у нього виливаємо розчинилися дріжджі, попередньо їх розмішавши.

Крок 4. Форму з вмістом встановлюємо в хлібопічку і вибираємо потрібний режим. У моєму випадку, для хлібопічки BORK, це буде режим 1(2 години 55 хв.), вага 750 гр., колір скоринки темний.

Після того як хліб в хлібопічці випікся. Я віддаю перевагу виймати його відразу і ставлю на перевернуте сито (через яке просіюю борошно) або на одне з перехрестів решітки газової плити. Роблю це для того, щоб в процесі охолодження нижня частина буханочки провітрювалася і не стала вологою. У такому разі вся скоринка виходить хрусткою.

Приємного апетиту!

Тепер у вашому арсеналі домашніх рецептів з’явився такий нескладний рецепт хліба для хлібопічки.

До речі, цікавий факт, що в давнину слов’яни пекли хліб не лише з пшениці, жита і ячменю, але і з жолудів. Справжнісіньких жолудів. Перемелювали їх в муку і пекли подобу коржів.

Вам сподобалася моя стаття? Залиште, будь ласка, коментар!

А краще-підпишіться на оновлення блогу і заходьте в гості частіше!

З повагою,

Пономарьова Євгенія.